Staatsievervoer, symbool voor de laatste reis
Rouwvervoer is voor veel mensen zo’n grote statige auto met vlaggen en die kenmerkende verlenging. Vaak wordt deze nog ‘lijkwagen’ genoemd, maar wij spreken liever van de rouwauto of rouwwagen.
Deze voertuigen zijn van zichzelf al niet klein, maar worden nog eens extra vergroot en uitgerust met een aantal praktische voorzieningen, zoals rekken aan weerszijden om bloemen mee te kunnen nemen. De auto is echter vooral bedoeld om mooi te zijn. Op de dag van de uitvaart staat de rouwauto symbool voor een waardige laatste reis, ook wel aangeduid met het begrip ‘staatsievervoer’, wat staat voor pracht en praal.
Wij hebben zelf gekozen voor een wat minder opvallend exemplaar: een prachtige staatsieauto die ingetogen blijft. Zonder vlaggen zou je bijna niet zien dat het om een rouwauto gaat.
De uitvaartbus
Binnen het aanbod van alternatief rouwvervoer gebruiken wij regelmatig de uitvaartbus. Deze bus is een prachtige vervanging voor een staatsiewagen, vooral als er ook volgauto’s ingezet zouden worden. In plaats van dat de overledene de laatste reis alleen maakt en de nabestaanden apart volgen, kan de familie in de uitvaartbus samen met de overledene deze rit maken. Een intieme ervaring die voor veel mensen grote meerwaarde heeft.
Alternatief rouwvervoer
Nu uitvaarten steeds persoonlijker worden, ontstaan er ook meer mogelijkheden om een overledene op een unieke manier te vervoeren. Er zijn nog steeds de klassieke koetsen met paarden, maar ook rouwauto’s in allerlei kleuren, oldtimers, verlengde Mini’s, hotrods, en oude T2 Volkswagenbusjes. Er bestaan motoren met zijspan voor de kist, rouwvrachtwagens, en speciale aanhangers in de vorm van een caravan. Zelfs een uitvaartkoe, die een kar over korte afstand trekt, behoort tot de mogelijkheden.
Hoe bijzonder moet de laatste reis zijn?
Het aanbod van bijzondere vervoermiddelen is dus groot, maar soms vragen we ons af of het niet wat teveel van het goede is. In ons werk proberen we met hart en ziel een afscheid te organiseren dat recht doet aan de overledene en de nabestaanden. Maar daar komt de vraag naar buitengewone voertuigen eigenlijk weinig bij voor.
Wat we wel regelmatig horen, is de wens om de overledene zelf weg te brengen, zo mogelijk in de eigen auto van een nabestaande. In Nederland mag dat, er zijn namelijk geen wettelijke eisen aan het vervoermiddel voor het verplaatsen van een overledene. Het mag er dan misschien minder statig uitzien, maar het maakt de laatste rit des te persoonlijker, intiem en betekenisvol: zelf, samen, met je geliefde.