De kist met de overledene is vaak het middelpunt van de begrafenis- of crematieplechtigheid. Meestal zijn deze kisten gemaakt van massief hout of hoogwaardig plaatmateriaal, met een bekleding van ongebleekte katoen of hennep.
Er zijn allerlei modellen kisten, van klassiek tot kunstzinnig, van eenvoudig tot rijk gedecoreerd. U kunt kiezen voor een lijkwade in combinatie met een opbaarplateau, een zacht en natuurlijk alternatief voor een traditionele kist.
Milieuvriendelijke kisten
Er is een serie milieuvriendelijke kisten ontwikkeld in samenwerking met Staatsbosbeheer. Daarbij wordt hout gebruikt van bomen die in deze regio gegroeid hebben. Als u een kleine footprint belangrijk vindt, is er nu ook de Loop Living Cocoon, de eerste levende doodskist ter wereld. Deze innovatieve kist is gemaakt van mycelium, een netwerk van schimmeldraden dat organisch materiaal helpt afbreken. De Loop draagt bij aan een snellere terugkeer naar de natuur en verrijkt de bodem met voedingsstoffen. Het is een bijzondere keuze voor een duurzame uitvaart.
Zelf een kist maken
Sommige mensen willen zelf een kist maken, wat natuurlijk ook kan. Het is dan wel raadzaam om eerst een handleiding te bekijken, omdat er een aantal voorwaarden is waaraan een kist moet voldoen. Zo zijn er wettelijke bepalingen, en crematoria kunnen aanvullende eisen stellen. Bij een crematie moet het omhulsel bijvoorbeeld van brandbaar materiaal zijn, maar het mag niet zó ontvlambaar zijn dat het gevaar oplevert bij de invoering.
Versieren
Hoewel er veel soorten kisten beschikbaar zijn, kunnen deze in veel gevallen aangepast worden aan specifieke wensen. De maat kan variabel zijn en een kist kan in een bepaalde kleur gespoten worden. Er kan een print op de vlakken aangebracht worden, maar veel mensen vinden het fijn om de kist zelf te versieren, bijvoorbeeld met een lieve boodschap, een tekening, of met behulp van (klein)kinderen. Dit maakt het afscheid nog persoonlijker.