Begraven of cremeren

Begraven of cremeren

Graf met scheppen

Een belangrijke keuze bij een uitvaart is die tussen begraven of cremeren. Persoonlijke voorkeur, traditie, religie en financiële mogelijkheden spelen vaak een rol. Het is een keuze die nauw samenhangt met hoe u wilt herdenken en herinneren. Hieronder zetten we een paar mogelijkheden voor u op een rij. 

Begraven: een troostrijk ritueel

Veel mensen vinden een begrafenis een mooi ritueel. Het idee dat het lichaam er nog is, kan troost bieden, en een graf biedt nabestaanden een vaste plek om naar toe te gaan en herinneringen op te halen. Op zo’n gedenkplek kan het afscheid geleidelijk plaatsvinden. Soms voelt een begrafenis als een hereniging, bijvoorbeeld bij een bestaand familiegraf.

Er zijn verschillende soorten graven:

  • Begraafplaats Apeldoorn

    Een monumentaal graf

    Particulier graf: Dit wordt vaak gekozen door mensen die het belangrijk vinden om zelf te bepalen wie er in het graf komt. Meestal wordt het graf voor 20 tot 30 jaar gehuurd, met de mogelijkheid tot verlenging.

  • Algemeen graf: Een voordeliger optie, maar zonder zeggenschap. Meerdere mensen worden bij elkaar begraven, vaak onbekenden, en de grafrust is beperkt tot 10 jaar.
  • Natuurbegraafplaats: Voor wie rust in de natuur belangrijk vindt, is er de mogelijkheid om in een natuurgebied te worden begraven. Hier blijven graven eeuwig behouden en zijn grafmonumenten niet toegestaan om het landschap te beschermen. U kunt kiezen voor een plek in het bos of een open veld. De grafrechten worden er uitgegeven voor onbepaalde tijd (voor eeuwig) en de kosten zijn eenmalig. Niemand hoeft zich daarna ooit zorgen te maken over verlenging van de rechten: het graf is en blijft onderdeel van de natuur.
Natuurbegraafplaats Heidepol

Natuurbegraafplaats Heidepol

In deze regio zijn er meerdere natuurbegraafplaatsen. We maken vaak gebruik van Westerwolde in Assel bij Apeldoorn en natuurbegraafplaats Heidepol bij Arnhem. De afgelopen jaren zijn er in de buurt nog een paar natuurbegraafplaatsen bijgekomen. Koningsakker is verbonden aan de abdij Koningsoord, ook vlak bij Arnhem. Eind 2019 is aan de rand van Elspeet begraafplaats Elspeterbos geopend en sinds 2021 is een natuurbegrafenis ook bij Vorden mogelijk op begraafplaats Schapenmeer.

Cremeren

Cremeren is tegenwoordig de meest gekozen optie (ongeveer 65%). Voor veel mensen voelt het definitieve karakter prettig, of spreekt het idee aan dat de zorg voor een grafmonument niet nodig is. Bovendien is cremeren vaak voordeliger, omdat er geen grafrechten of onderhoudskosten aan verbonden zijn.

Verschillende mogelijkheden 

Net als begraafplaatsen verschillen crematoria in sfeer en prijs. Nabestaanden hebben vaak keuzevrijheid in hoe de ceremonie wordt vormgegeven. Soms is er de mogelijkheid van een informele opstelling van tafels en stoelen.  Na de plechtigheid kan de kist blijven staan of aan het oog worden onttrokken. Nabestaanden kunnen er voor kiezen om mee te gaan naar de ovenruimte om de daadwerkelijke crematie bij te wonen.

Na de crematie bewaart het crematorium de as minimaal een maand. Dit biedt nabestaanden de tijd om te beslissen wat ze met de as willen doen.

Wat te doen met de as?

Een voordeel van cremeren is dat nabestaanden de tijd hebben om te beslissen wat ze met de as willen doen. De mogelijkheden zijn divers:

  • je kunt as zelfs verwerken in een tatoeage

    je kunt as zelfs verwerken in een tatoeage

    As kan worden verstrooid op een dierbare plek, op zee of vanuit een vliegtuig, wat voor veel mensen symbolisch voelt.

  • Nabestaanden kunnen de as bewaren in een urn of een klein beetje laten verwerken in een sieraad of kunstwerk.
  • Een urn kan thuis worden bewaard, maar ook worden opgenomen in een columbarium (urnenmuur), of begraven in een urnengraf.
  • Met een waterurn kan de as geleidelijk door de natuur worden opgenomen.
  • Er zijn zelfs mensen die een tatoeage laten zetten waar as in verwerkt is, hoewel de NVWA dit sterk afraadt aangezien as niet steriel is.

Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat de herinnering op een heel persoonlijke manier kan worden vormgegeven.

Wat past bij u?

De keuze tussen begraven en cremeren is heel persoonlijk en verdient aandacht. Een graf biedt een vaste plek om naartoe te gaan, terwijl cremeren juist flexibiliteit geeft in het herdenken. Wij helpen u graag om een afscheid samen te stellen dat past bij de overledene én bij de nabestaanden, met ruimte voor traditie, voorkeuren en persoonlijke details.

informatie over uitvaartlocaties